A kiállítás a 19. század utolsó harmadától mutatja be a vidék paraszti életmódját, az emberi élet három nagy fordulója: a születés, a házasság és a halál szokáskörének tárgyai és archív fotográfiák segítségével. A sokalakos jelenetekben gazdag tárlat a szokások, a néphit, a népi vallásosság mellett a tárgyalkotó népművészet emlékeinek megismerésére is lehetőséget ad.

Látogatható egész évben,
nyitvatartási időben!

A kiállítás múzeumalapítónknak, Nagy Ivánnak állít emléket, az európai műveltségű történész könyvtárának sajátos megközelítésű bemutatásával. A könyvtárban a magyar történelem, legfontosabb eseményei is feltárulnak a látogatók előtt, különös tekintettel Nógrád vármegyére. A könyvtár belépőjéül a tudós pályaképét is felvázoló korhű dolgozószoba-enteriőr szolgál.

Látogatható egész évben,
nyitvatartási időben!

Az egykori vármegyeháza épületében (Civitas Fortissima tér 2.) található kiállítás bepillantást nyújt Madách Imre életének sorsdöntő pillanataiba, közéleti tevékenységébe, s ezen belül az 1848/49-es szabadságharccal közvetlenül vagy közvetve összefüggő eseményekbe. A könyvbarát látogatók itt megcsodálhatják Madách Imre fő művének Az ember tragédiája-nak összes magyar nyelven megjelent kiadását: az 1861-ben nyomtatott első kötettől egészen a modern, kortárs kiadványokig, köztük számos igazi, szemet gyönyörködtető könyvritkasággal. A tárlaton látható színpadi makettek, fotók, díszlettervek a Tragédia színpadi történetét mutatják be. Az emlékszoba kutatóhelyként is működik, de várjuk a középiskolás diákokat is, múzeumpedagógiai foglalkozásokra, alternatív irodalomórákra.

Látogatható egész évben,
nyitvatartási időben!

A múzeumépület szomszédságában áll Magyarország első szabadtéri múzeuma. Az lakóházat, istállót, pajtát magába foglaló épületegyüttes jellegzetes palóc porta képét mutatja a 18-19. század fordulójáról. A berendezés egy több generációs nagycsalád életterét idézi, amely számos régies jegyet őrzött meg a egészen a múlt század elejéig.

Látogatható csapadékmentes időjárás esetén, nyitvatartási időben, április 1-től október 31-ig!

Az összesen több mint ezer műtárggyal rendelkező látványtárunkban, a palóc népművészet legszebb alkotásai mellett, Madách Imréhez és Mikszáth Kálmánhoz kapcsolódó rekvizitumok, Balassagyarmat történetére vonatkozó tárgyak és dokumentumok láthatóak. Látogatóink a helyszínen egyúttal betekintést nyerhetnek múzeumunk elektronikus nyilvántartásába és raktározási módszerébe.

Látogatható egész évben, nyitvatartási időben!

Tárlatunk – szakítva a hagyományokkal – a hosszú ismertetések helyett inkább az érzékszervekre hatva mutatja meg a drámaíró ismert és kevésbé ismert arcait. Az
eredeti műtárgyak, relikviák, használati tárgyak mozaikszerűen rajzolják meg a költő életét és fő művét Az ember tragédiáját. Természetesen egyes témákban az
elmélyülésnek is teret adunk érintőképernyős adatbázisunk révén, amiből még az is kiderülhet miért festette meg Madách Imre Zrínyi Miklós arcképét.

Látogatható 2023. december 31-ig nyitvatartási időben!

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából öt múzeum, a balassagyarmati Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Palóc Múzeum, a szécsényi MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, a Füleki Vármúzeum, valamint a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum összefogásával valósult meg a Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban című kiállítás-láncolat.

Látogatható 2023. december 31-ig nyitvatartási időben!

A “Trianon 103 | Kitaszítottak – Ahol az Ipoly elválaszt” c. időszaki kiállítás a trianoni békediktátum értelmében az ország centrumából periférikus helyzetbe kerülő, határvárossá váló nógrádi megyeszékhely, Balassagyarmat 1920-as, sorsfordító éveire fókuszál. A határfolyóként meghatározott, az elválasztás szimbólumává váló Ipoly folót középpontba állító tárlatban a korszak szimbólikus tárgyai mellett, érdekes mikrotörténetekkel, interaktív megoldásokkal is találkozhatnak a látogatók.

Látogatható 2023. december 31-ig nyitvatartási időben!