Színezd ki a benned élő Madách-képet! Tárlatunk – szakítva a hagyományokkal – a hosszú ismertetések helyett inkább az érzékszervekre hatva mutatja meg a drámaíró ismert és kevésbé ismert arcait. Az eredeti műtárgyak, relikviák, használati tárgyak mozaikszerűen rajzolják meg a költő életét és fő művét Az ember tragédiáját. Természetesen egyes témákban az elmélyülésnek is teret adunk érintőképernyős adatbázisunk révén, amiből még az is kiderülhet miért festette meg Madách Imre Zrínyi Miklós arcképét.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából öt múzeum, a balassagyarmati Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Palóc Múzeum, a szécsényi MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, a Füleki Vármúzeum, valamint a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum összefogásával valósult meg a Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban című kiállítás-láncolat.

A “Trianon 103 | Kitaszítottak – Ahol az Ipoly elválaszt” c. időszaki kiállítás a trianoni békediktátum értelmében az ország centrumából periférikus helyzetbe kerülő, határvárossá váló nógrádi megyeszékhely, Balassagyarmat 1920-as, sorsfordító éveire fókuszál. A határfolyóként meghatározott, az elválasztás szimbólumává váló Ipoly folót középpontba állító tárlatban a korszak szimbólikus tárgyai mellett, érdekes mikrotörténetekkel, interaktív megoldásokkal is találkozhatnak a látogatók.