ISKOLÁS CSOPORTOK VASÚTI KEDVZMÉNYE

 Az 1160/2002 (IX.26.) Korm. határozat a szervezett, nappali tagozatos iskolás csoportok részére díjmentes vasúti utazási kedvezményt biztosít az országos múzeumok, a Terror Háza és az Országház látogatásához. A kedvezmény az országos múzeumok filiáléi esetében, így a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma látogatásához is érvényesíthető.

Tudnivalók díjmentes múzeumlátogatásra utazó csoportoknak

A MÁV-START szolgáltatási területén és a GYSEV vonalain belföldi díjmentes utazás igénybevételére jogosultak az ország területén működő:

  • általános iskola nappali tagozatos tanulói (beleértve a kisegítő gyógypedagógiai intézmények tanulóit is),
  • valamennyi középfokú tanintézet nappali tagozatos tanulói (beleértve a szakmunkásképző iskola, szakiskola, gimnázium és szakközépiskola tanulóit is),
  • minden 10. (tízedik) tanuló után egy fő kísérő (pedagógus vagy szülő)

A díjmentes utazás igénybevételét csak az iskola igényelheti az itt letölthető “Bejelentés csoportos utazás elszámolásához” nevű nyomtatvány alapján. A vasút által kiállított csoportos utazásra jogosító jeggyel a tanulók és kísérők kizárólag a 2. kocsiosztályon utazhatnak díjmentesen. A kötelező helybiztosítású vagy pótjegyköteles vonaton a helyjegyet, pótjegyet az 1. kocsiosztály igénybevétele esetén a két kocsiosztály teljesárú díjának különbözetét előre meg kell fizetni. A vonaton történő helyjegyváltás vagy különbözeti díjfizetés esetén a vasút pótdíjat számít fel.

Az iskola a meghatározott napra érvényes fogadónyilatkozat másolatát köteles a “Bejelentés”-hez csatolni. Az itt letölthető „Fogadónyilatkozat” másolata nélkül a csoport díjmentesen nem számolható el. A menetjegy visszaútra csak akkor érvényes, ha azt a látogatás helyszínén, a múzeumban az erre a célra rendszeresített bélyegző lenyomattal ellátták.

Az iskola a meghatározott napra érvényes, fogadó intézmény által lepecsételt, aláírt (postai vagy elektronikus úton megküldött) “Fogadónyilatkozatot” köteles a „Bejelentés”-hez csatolni. A “Bejelentés” nyomtatvány további kötelező melléklete az utazáson résztvevő diákok névsora és diákigazolványának adatai. A “Diáknévsor” nyomtatvány letölthető innen. Ezen fogadónyilatkozat és az utazásban részvevő diákok névsora nélkül a csoport díjmentesen nem számolható el.

A menetjegy visszaútra csak akkor érvényes, ha azt a látogatás helyszínén, a múzeumban az erre a célra rendszeresített eredeti bélyegző lenyomattal ellátták.

TOVÁBBI FONTOS tudnivalók a díjmentes múzeumlátogatásra való utazással kapcsolatban

– A tanév során tanítási szünetben nem vehető igénybe a kedvezmény (őszi szünet, tavaszi szünet, nyári szünet).

– A Fogadónyilatkozat kizárólag tanítási napokra szólhat, azonban az utazás a fogadónyilatkozaton szereplő napot megelőző napon megkezdhető és a fogadónyilatkozaton szereplő napot követő napon befejezhető.

– Az oktatási intézményeknek az utazás előtt 7 nappal korábban bejelentési kötelezettségük van Társaságunk (MÁV) kijelölt munkatársai felé, más esetekben a díjmentes utazás elszámolását megtagadja a vasút.

– Vágányzár idején, vonatpótló autóbuszon a vasút nem vállal együttes elhelyezést.

Vonali vágányzár esetén, a csoportos díjmentes utazás elszámolását sem tudjuk biztosítani.

Kérjük, hogy a kitöltött “Fogadónyilatkozat” nyomtatványt az utazás megkezdése előtt legalább 10 munkanappal küldje vissza nekünk az [email protected] e-mail címre vagy faxon a +36 (35) 300 168-as telefonszámra.

A “Fogadónyilatkozat” kizárólag múzeumunk bélyegzőjével ellátva érvényes, ezért kérjük, hogy az aláírás és bélyegző helyét hagyják üresen!!!

A szolgáltatásértékesítők elérhetőségei a MÁV-START Zrt. honlapján megtalálhatóak.