QUINTESSENCE

Válogatás a Mednyánszky Társaság tagjainak munkáiból

A Mednyánszky Társaságot Kurucz D. István festőművész alapította 1990-ben.

Az “ember és világa” témakör képzőművészeti művekben történő megjelenítésének egyik legnagyobb magyar alkotója Mednyánszky László (1852-1919) festőművész. A társaság tagjainak célja, hogy Mednyánszky művészeti hagyatékát újragondolják, és a mindenkori kortárs művészet sokszínűsége között folytonosságát, tekintélyét és értékeit gazdagítsák.

Mednyánszky óriási termékenységgel, hol festőien megragadó részmotívumokat, hol nagy, eget, földet, vizet, embert összefoglaló kompozíciókat festett. Tájképeinek alaptónusa eleinte borongós szürke volt, később élénk, erős színhatású lett.  Műveinek másik két nagy csoportja az úgynevezett csavargóképek és katonaábrázolások. Élete utolsó szakaszában az I. világháborúban szerzett megrázó élményeit ábrázolta. Igen jelentős arckép művészete is, amely az emberi lélek és társadalom mélységeibe viszi a szemlélőt.

Mednyánszky festészetének százéves vízióira adnak válaszokat a kiállításon a Társaság tagjai, akik között Ferenczy Noémi-díj és Munkácsy-díjas, Érdemes Művész, Kiváló Művész és  Kossuth-díjas Művész is található.

Az alkotók  többsége Magyarországon él, de  Erdélyben, Vajdaságban, Szlovákiában, Németországban, Olaszországban,  Franciaországban  és az USA-ban is  vannak tagjai a társaságnak.

 

 

A kiállításon résztvevő művészek:

 

Bak Péter Hús Zoltán Sz. Végh Erzsébet
Bálity J.  András Ifj. Durkó Zsolt Szabó Gábor
Benkő Cs. Gyula Imre Lajos Székely Géza
Benkő Márta Kádár János Miklós Szente Mónika
Borosnyay Klára Kondor János Szmirnov Oleg
Breznay András Muha Marton Enikő Szokolovszky Igor
Breznay Klára Nagy Előd Zsin Judit
Breznay Pál Nagy Márta
Füzes Gergely Pál János Elhunyt művészek:
Gánóczy Mária Siska-Szabó Hajnalka Breznay József
Győri Kinga Somos Gyula Gross Arnold

 

“THE ENGINE TURNS. THE MAKER RESTS. – THE MADÁCH-COLLECTOR JÓZSEF SZABÓ DIED 30 YEARS AGO

„A gép forog, az alkotó pihen…” címmel megnyílt vendégkiállításunkkal a harminc éve elhunyt Szabó József Madách-gyűjőre, kutatóra és evangélikus püspökre emlékezünk. A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum tárlata 2017. augusztus 31-ig tekinthető meg.
Kiállításunkban számtalan érdekes dokumentum, kuriózum kerül bemutatásra Szabó József gyűjteményéből. Az idelátogatók egyaránt megtekinthetik a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum valamint az MNM Palóc Múzeuma gyűjteményéhez tartozó, az 1840-ben megjelent Madách verseskötetet. A Lant-virágok első kiadásának jelenleg három példánya ismert. Tárlatunkban az érdeklődők szemügyre vehetnek más értékes, érdekes köteteket is, amelyek Madách remekművéhez, Az ember tragédiájához köthetőek. Ilyen például az első három kiadás, számos díszkiadás és a japán fordítás is.
A tárlatban lehetőség nyílik eredeti kéziratok böngészésére is, de hozzáférhető a kiállított Madách Imre, Majthényi Anna, Fráter Erzsébet és Szontagh Pál által írt levelek átirata is.
Az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a cserepoveci hadifogolytáborban megrendezett Tragédia dokumentumaival, a drámához köthető Farkas András és Kass János illusztrációival is.