_IGP5839

Válogatás a Mednyánszky Társaság tagjainak munkáiból

A Mednyánszky Társaságot Kurucz D. István festőművész alapította 1990-ben.

Az “ember és világa” témakör képzőművészeti művekben történő megjelenítésének egyik legnagyobb magyar alkotója Mednyánszky László (1852-1919) festőművész. A társaság tagjainak célja, hogy Mednyánszky művészeti hagyatékát újragondolják, és a mindenkori kortárs művészet sokszínűsége között folytonosságát, tekintélyét és értékeit gazdagítsák.

Mednyánszky óriási termékenységgel, hol festőien megragadó részmotívumokat, hol nagy, eget, földet, vizet, embert összefoglaló kompozíciókat festett. Tájképeinek alaptónusa eleinte borongós szürke volt, később élénk, erős színhatású lett.  Műveinek másik két nagy csoportja az úgynevezett csavargóképek és katonaábrázolások. Élete utolsó szakaszában az I. világháborúban szerzett megrázó élményeit ábrázolta. Igen jelentős arckép művészete is, amely az emberi lélek és társadalom mélységeibe viszi a szemlélőt.

Mednyánszky festészetének százéves vízióira adnak válaszokat a kiállításon a Társaság tagjai, akik között Ferenczy Noémi-díj és Munkácsy-díjas, Érdemes Művész, Kiváló Művész és  Kossuth-díjas Művész is található.

Az alkotók  többsége Magyarországon él, de  Erdélyben, Vajdaságban, Szlovákiában, Németországban, Olaszországban,  Franciaországban  és az USA-ban is  vannak tagjai a társaságnak.

A kiállításon résztvevő művészek:

 

Bak Péter Hús Zoltán Sz. Végh Erzsébet
Bálity J.  András Ifj. Durkó Zsolt Szabó Gábor
Benkő Cs. Gyula Imre Lajos Székely Géza
Benkő Márta Kádár János Miklós Szente Mónika
Borosnyay Klára Kondor János Szmirnov Oleg
Breznay András Muha Marton Enikő Szokolovszky Igor
Breznay Klára Nagy Előd Zsin Judit
Breznay Pál Nagy Márta
Füzes Gergely Pál János Elhunyt művészek:
Gánóczy Mária Siska-Szabó Hajnalka Breznay József
Győri Kinga Somos Gyula Gross Arnold