LÓCASasvári János József apai ági nagyszülei parasztemberek voltak. A csitári nagyszülői ház, a paraszti életforma megtapasztalása meghatározta életútját. A fa szeretetét, megmunkálásának fortélyait, saját örömként megélt díszítőművészetét anyai nagyapjától örökölte, aki bognármester volt Nógrádmarcalban. Az ő műhelyében szívta magába azt a különleges faforgács illatot, ami életét végleg meghatározta.

Nógrád megyei fafaragó táborokban képezte tovább magát, az asztalosmesterség alapjait idős mesterektől sajátította el, valamint asztalos mesterképzésen vett részt és a bútorrestaurálásban is gyakorlatot szerzett.

Saját gyűjteményének darabjai és a balassagyarmati Palóc Múzeum gyűjteményének műtárgyai inspirálták alkotásait. A jelenkor városiasodott körülményeit is figyelembe véve tovább gondolta és művészi kvalitással tovább fejlesztette a palócföldi bútorkészítő mesterség tradícióját.

Munkáit 1978 óta zsűrizteti a Népi Iparművészeti Tanács Bíráló Bizottságával. Tíz év kitartásának, tanulásának és gyűjtőmunkájának köszönhetően 1987-ben a Népi Iparművészeti Tanács népi iparművésznek ismerte el.

Sasvári János számára egészen világos volt a palócföldi népi bútorok kiemelkedő és nem múló értéke, ezen értékek megőrzésének, fenntartásának szükségessége. Ezért vállalt egyre nagyobb szerepet az utánpótlás kinevelésében, faragó és bútorfestő szakkörök szervezésében, illetve a szakoktatás egyéb módozataiban. A népművészeti és népi iparművészeti szervezetekben alapító és vezető tisztségviselőként, tagként számítottak, számítanak munkájára. Alapító tagja, és alelnöke a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének, valamint vezetője a Palóc Út Kulturális Klaszter Egyesület kézműves munkacsoportjának.

A mester készítette Kozárd községben a Hagyományőrző Palóc Galéria és Kézművesház berendezéseit, festett bútorait, valamint az újonnan épített templom oltárát is. A felvidéki Füleken (Sk.) található Palóc Galéria faragott bútorai, a Salgótarjánban lévő Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület irodájának faragott bútorai, valamint a részükre készített festett szekrénygaléria is az ő munkája.

Palóc festett és faragott bútorai megtalálhatóak nemcsak Magyarországon, de az Egyesült Államokban, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Szlovákiában és Ausztriában is.

Jelen tárlatunkban megtekinthetik az alkotó bútorait, melyek hétköznapi használatra készültek: történeteket elmesélő faragott hátú lócákat, faragott és festett székeket, asztalokat, ládákat, ágyat, tálas fogasokat a belevaló festett tányérokkal együtt, melyeket szintén a mester készített.

A kiállításban helyet kapnak a szügyi katolikus templom számára felajánlásként készített áttört faragású stációképek.

Sasvári János 2013 decembere óta fest vászonra. A tárlat nyitóképe az első – festőkéssel készített – festménye, mely Leonid Afremov stílusában készült. Két Afremov hatású képét vegyes technikájú művei követik. A realista ábrázolásmód mellett  absztrakt képeket is készít, modern technikákat is kipróbál, amelyet kiállításunkban a „játék a színekkel” sorozata képvisel.

 

Pályázatokon elért eredményei:

Alkotó Ifjúság pályázat: I. helyezés

Nógrád megyei KIOSZ kiállítás: I. helyezés

  1. Észak-magyarországi Kaláris: munkajutalom

VII. Észak-magyarországi Kaláris: II. helyezés

Temetők művészete pályázat: I. helyezés

Élő Népművészet XV. Országos Népművészeti Kiállítás: Ezüst oklevél

Pro Renovanda Cultura Hungariae Népművészetért Szakalapítvány díja

XXX. Országos Fafaragó pályázat /Kapoli Antal emlékére rendezett kiállítás:  III. díj

Élő Népművészet XVI. Országos Népművészeti Kiállítás: Bronz oklevél

Magyar Kézművesség – 2016 és Menyegző és Kézművesség című kettős tematikájú Kiállítás: Nemzeti Erőforrások Minisztériumának Díja

2016 „Hommage á Malonyai Dezső Pályázat népművészet műfaj nyertese

Kiállítások:

Szügy Művelődési Ház – Balassagyarmat Városi Könyvtár – Balassagyarmat Palóc Múzeum – Budapest Népi Iparművészeti tanács Kiállítóterme – Budapest Néprajzi Múzeum – Budapest Népi Iparművészeti Múzeum – Budapest Iparművészeti Múzeum – Budapest Magyar Nemzeti Galéria – Salgótarján KOSZ Székház – Szécsény Kubinyi Ferenc Múzeum – Szerencs Művelődési Ház – Nagybátony Művelődési Ház – Balatonlelle Művelődési Ház – Keszthely Művelődési Ház – Magyarnándor Művelődési Ház – Linz /Ausztria/ – Mezőkövesd Közösségi Ház – Budapest Duna Palota

A kiállított textíliák Fischer Józsefné – Népművészet Ifjú Mesetere, Király Zsiga díjas, Hímző Népi Iparművész –

 munkái.