Kedves Látogatóink!
A Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának szabadtéri gyűjteménye, a Palóc Ház 2020.május 15-étől ismét látogatható a járványügyi szabályok betartása mellett, jó idő esetén. Eső esetén sajnos nem látogatható.
A járványhelyzet miatt csoportokat (10 fő fölött, nem egy háztartásban élők) csak több turnusban tudunk fogadni. A kiállítóhelyen egyidejűleg legfeljebb 10 fő tartózkodhat.
A látogatóink és munkatársaink egészségének védelmét szolgáló eszközök beszerzése és a járványügyi szabályoknak megfelelő beléptetés kialakításra került. Kérjük, figyeljék a kihelyezett feliratokat és az Önök és munkatársaink egészségének védelmében ezek betartásával látogassanak minket.
A Palóc Múzeum szomszédságában létesült Magyarország első áttelepített épületekből álló szabadtéri múzeuma. A fából készült lakóházat, istállót, pajtát 1932 – 1934 között szállították ide Karancskesziből és Bocsárlapujtőről. Az épületegyüttes jellegzetes palóc porta képét mutatja a 18 – 19. század fordulójáról. A berendezés egy több generációs nagycsalád életterét idézi. A parasztporta mellett épült fel utóbb a 19. század végi, Szanda községbeli kiskápolna („káponka”) másolata, benne öltöztethető Mária-szobor. Itt látható a jellegzetes Karancs vidéki útmenti faragott feszület rekonstrukciója is, amely 19 – 20. századi előképek alapján készült.
Jó egészséget kívánva, szeretettel várjuk Önöket!
A Skanzen a megszokott jegyárak megváltásával látogatható:
teljes árú: 500 Ft, kedvezményes: 250 Ft, családi jegy: 1100 Ft.