„Marék kender: három orsó

[1]…”

 

 

A hagyományos paraszti világban a társadalom minden tagjának megvoltak a maga feladatai, kötelezettségei. A mindennapok nagy részét a szükséges mezei és a ház körüli munkák elvégzése tette ki. Ezeket a feladatokat feloszthatjuk női- és férfimunkákra. A női munka egyik fontos feladata a kender feldolgozása volt. A foglalkozás célja ennek a munkafolyamatnak a megismerése, a kender termesztésétől egészen annak szövésig.

 

A foglalkozás korcsoportok szerint, két formában készült el.

 

5-10 éves korosztály számára a foglalkozás egy mesével indul, amely szépen elmagyarázza a kender feldolgozásának menetét. Ezt követően a gyermekek megismerkednek az alapanyaggal: a kenderrel, majd a feldolgozásához szükséges eszközökkel. Az eszközöket kipróbálhatják, megfigyelhetik működésük közben. Végezetül megnézhetik, hogy a szövőszéken miképpen készül a vászon, és ki is próbálhatják ügyességüket a szövőkereteken.

 

11-18 éves korosztály számára a foglalkozás felvezetése egy archív felvétel levetítésével kezdődik, ahol bemutatják a parasztasszonyok a kender megmunkálását. Archív felvételekkel kiegészített tárgybemutatón megismerkednek az eszközökkel és azokat ki is próbálhatják. Végezetül a szövés folyamatát nézhetik meg, és próbálhatják ki a helyben felállított szátván.

 

A foglalkozás időtartalma 90 perc.

 

Részvételi díj: A belépő díjon felül 400 Ft/fő

Bejelentkezés:

Molnár Ildikó

MNM – Palóc Múzeuma

2660 Balassagyarmat, Palóc liget 1.

Tel/fax: 35/300-168

e-mail: info@https://palocmuzeum.hu/

 [1] Magyar népdal