Szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt!

 

 

 

 

 

Részletes programunk:

14:00 Kézműves foglalkozások: Agyagozás és korongozás Siket Marianna népi iparművésszel

Gyertyamártás a hagyományos technikával, csuhévirág készítése, és a békeidőket megidéző játékparipa ihlette játék készítése zokniból.

 

17:00 Játék kicsiknek és nagyoknak

„Folktivity” Rajzold le, írd körül és mutogasd el, hogy mit foglal magában a néprajz!

Társasjáték a néprajzi ismeretek bemutatására.

A Folktivity játék célja, hogy a résztvevők interaktív módon ismerkedjenek meg a népi hagyományokkal és a régi tárgyakkal. Alapja a sokak számára ismert Activity, azaz mindig a soron következő játékosnak kell lerajzolnia, szóban körülírnia vagy elmutogatnia egy feladványt úgy, hogy a csapat többi tagja azt kitalálja. A kérdések a régi hagyományok érdekes világába kalauzolják a látogatókat!

Filléres játékok: eleink gyermekkorukban nagyon ritkán kaptak gyárban készített játékot. A legtöbb játékok otthon, a felesleges „hulladékokból”, természetes anyagokból készült. Ebben a filléres játéksarokban rengeteg ötletet kaphat gyermek és felnőtt egyaránt arra, hogyan szórakozhat, ingyen.

Fűszerkavalkád: Felismered szaglás, kóstolás vagy tapintás alapján, hogy melyik növény a zsálya, a rozmaring és a citromfű? Itt az ideje, hogy felfedezd hogyan és mire használták a régóta ismert főszer- és gyógynövényeket! Programunk bemutatja a azokat a régi főszer- és gyógynövényeket is, amelyeket az emberek egykor mindennap használtak, mára azonban teljesen feledésbe merültek.

Gyere és ismerkedj meg azokkal a főszer- és gyógynövényekkel, amelyek mind a mai napig hétköznapjaink szerves részét képezik: legyen szó akár az ételkészítésről – pl. a divatos

biokonyháról –, vagy a populáris természetgyógyászatról!

Tökmagjátszó kicsiknek: 0 éves kortól játszhatnak a babák ebben a népi játékokkal berendezett sarokban, hogy ők sem unatkozzanak, amíg a nagyok szórakoznak.

Játszósarok kicsit nagyobbaknak: olyan játékokat találsz itt, amelyek nem csak ügyességet, de csavaros észjárást is megkívánnak a résztvevőktől.

 

19:00 Eredményhirdetés

2012. november 5. és 2012. november 09. között beérkezett otthon készített lámpások szépségversenyének eredményhirdetése.

 

14:00 Folyamatos programok

Filmvetítés a látványtárban: széles vásznon látható filmek Márton naphoz, és a libához kapcsolódóan.

Fotósarok: hagyományosan berendezett népi enteriőrben belebújhat korhű női, férfi és gyermek paraszti viseletekbe. A megörökített felvételeket elektronikus úton postázzuk a kedves vendégünknek.

Ki kinek a rokona? Tudd meg, hogyan nevezik a nagymamád édesapja testvéréhez feleségül ment asszony öccsét!

Fedezd fel, hogy milyen rokonsági kapcsolatban állsz vele! Ki lehet İ? Napjainkban egyre többet hallunk a család fontosságáról. Ennek jegyében szeretnénk felhívni a figyelmet a rokoni kapcsolatok fontosságára. Néhány évtizeddel ezelőtt, még számtalan megnevezése létezett a különböző fokú rokonoknak, mára viszont már a legközelebbi hozzátartozóink titulusát sem ismerjük pontosan. Látogass el hozzánk és tudd meg, hogy melyik családtagod a napa, a koma, vagy a szépszülő!

Márton napi jóslás: időjóslás, és egyéb hasznos információ megszerzése erről a jeles napról.

Ezt rakd össze! – Népi puzzle…: Kíváncsi vagy a részletek és az egész közötti összefüggésekre? Érdekel, hogy mi lehet a felszín mögött? Gyere és vegyél részt a kirakós játékban, amelynek végén feltárulnak előtted a hagyományos vidéki társadalom mindennapjait ábrázoló szokások és életképek.