Részlet a
Régi palóc konyha, étkezési szokások, receptek

című könyvből:

… A magyar paraszti kultúrában, így a palócságnál is, sajátos, archaikus szokásként sokáig fennmaradt a téli és nyári étkezési rend, a téli félévben naponta kettő, a nyáriban három állandó főétkezéssel.

A tavaszi szántás idejétől a betakarításig, nagyjából Szent Mihály napjáig (szept. 29.) naponta háromszor ettek, ezután csak napjában kétszer. Tavasztól őszig a három fő étkezés mellett még ozsonnára is haraptak valamit. Az uzsonnázás a fecskék visszatérése után kezdődött, április elejétől. Ettől kezdve nyúltak a napok. Ősszel a fecskék távozása után maradt el az uzsonna. A szegényebb családoknál a nyári uzsonnázás ki- ki maradt, vagy ahogyan Reguly Antal írta, nyáron a vacsorát uzsonna helyett eszik, és lefekvésig tovább dolgoznak…

A palóc táplálkozási szokásokat részletesen bemutató kötet a Palóc Múzeumban megvásárolható!

3800 Ft

 

F75986